#2 Virginia verslikt zich in #7 Michigan State, #7 Wichita State wint burenruzie

Door

Michigan State v Virginia

Voor het tweede jaar op rij eindigt het toernooi voor de #2 Virginia Cavaliers al vroegtijdig met dank aan de #7 Michigan State Spartans. In een intensieve wedstrijd namen de Spartans al vanaf het begin de leiding en ondanks alle inspanningen wisten de Cavaliers nooit te herstellen waardoor Michigan State met 60-54 won. Grote man bij Michigan State was senior Travis Trice (23 punten), die de wedstrijd richting het einde besliste met deze gewaagde driepunter:

Aan de andere kant was Darion Atkins van Virginia gefrustreerd, deels over de scheidsrechters, maar ook over zijn eigen ploegmaten:

Zaterdagnacht zal #7 Michigan State het opnemen tegen de #3 Oklahoma Sooners. Zij wonnen met 72-66 van de #11 Dayton Flyers, die daarmee geen vervolg konden geven aan hun verrassende winstreeks. Oklahoma-coach Lon Kruger zet met zijn prestatie direct een record neer, want hij is de eerste coach in het NCAA Basketball die met vier teams de Sweet Sixteen weet te bereiken.

#7 Wichita State wint beladen duel tegen #2 Kansas
De strijd om Kansas is gewonnen door de Shockers van Wichita State. De ploeg van Ron Baker en Fred VanVleet was met 78-65 te sterk voor Kansas, en zal daardoor in de Sweet Sixteen de degens mogen gaan kruisen met #3 Notre Dame.

Vooraf was er veel discussie over de wedstrijd, met name omdat de Jayhawks al jaren weigeren om wedstrijden tegen Wichita State in te plannen. De twee teams kwamen elkaar nu eindelijk tegen dankzij het NCAA Tournament, en Shockers-coach Gregg Marshall deelde na afloop nog een sneer uit aan Kansas.

#1 Duke & #2 Gonzaga eenvoudig door
Voor zowel de #1 Duke Blue Devils als de #2 Gonzaga Bulldogs waren er weinig problemen. Duke was met 68-49 veel te sterk voor de #8 San Diego State Aztecs, terwijl #2 Gonzaga een duidelijk statement maakte door de #7 Iowa Hawkeyes met 87-68 naar huis te sturen. En bij Gonzaga was de vreugde na afloop dan ook heel groot:

Duke komt in de volgende ronde #5 Utah tegen, terwijl Gonzaga het op zal moeten nemen tegen de #11 UCLA Bruins.

Seth Tuttle en #5 Northern Iowa uitgeschakeld door #4 Louisville
Voor #5 Northern Iowa en Seth Tuttle zit het toernooi er helaas op. Tegen #4 Louisville kwam de ploeg aanvallend tekort en daardoor werd er met 53-66 verloren. En Montrezl Harrell van de Cardinals liet nog maar eens zien dat er niet met hem valt te sollen:

Louisville wacht nu een afspraak met #8 NC State, een team waar ze eerder dit jaar nog van verloren en wat eergisteren de #1 Villanova Wildcats uitschakelde.

Winst en verlies voor Big Ten
Ondertussen zag de Big Ten nog twee ploegen in actie komen in #1 Wisconsin en #4 Maryland. Waar Big Ten-kampioen Wisconsin zich voorbij #8 Oregon vocht (72-65), kwam #4 Maryland tekort tegen de #5 West Virginia Mountaineers (69-59). De Badgers mogen zich nu op gaan maken voor een wedstrijd tegen het sterke #4 North Carolina, terwijl #5 West Virginia de volgende is die mag proberen om het oppermachtige #1 Kentucky te verslaan.

Ook leuk om te lezen