MLB

DOCU: Catching Hell – the Steve Bartman story

By  | 

En we hebben er weer eentje: een pracht van een documentaire van de hand van Oscar-winnaar en die hard Boston Red Sox-fan Alex Gibney: Catching Hell – the true story of baseball’s most famous scapegoat.

Catching Hell is een must see voor honkbalfans in het algemeen en Chicago Cubs- en Boston Red Sox-fans in het bijzonder. Hoofdpersoon in de docu is Cubs-fan Steve Bartman, die – in de ogen van menig Chicagoan – de Cubs de World Series van 2003 kostte. Gibney vergelijkt de manier waarop Bartman werd gebombardeerd tot zondebok met wat er zeventien jaar eerder in Boston gebeurde: een blunder Bill Buckner kostte de Red Sox de wereldtitel in 1986 – in de ogen van menig Bostonian.

Als gezegd: het is een pracht van een documentaire, die bij mij afwisselend plaatsvervangende schaamte en oprecht medelijden opriep. Neem er even rustig de tijd voor, want het is de moeite waard. Een aardige manier op de 2011 playoffs te beginnen, dunkt me. Play ball!

 

CATCHING HELL – The true story of baseball’s most famous scapegoat
 

 

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Flattr the authorBuffer this pageEmail this to someonePrint this page

Sportjournalistieke sporen verdiend bij de Zwolse Courant (twee jaar), het Noordhollands Dagblad (zes maanden), Voetbal International (twaalf jaar) en VI.nl (vier jaar). Nu klaar voor het grote werk: SportAmerika. Chicago b(i)ased. Go Bears. Go Hawks. Go Bulls.

10 Comments

 1. Zando

  29 september 2011 at 16:47

  Top dat deze docu gepost is. Wilde hem al een tijd lang zien.

 2. Peter R

  29 september 2011 at 18:39

  Ja, na afgelopen nacht zit ik echt te wachten op beelden van Bill Buckner in 1986…..
  Verder geweldige docu!

 3. Jacky Andrew

  29 september 2011 at 23:47

  Persoonlijk vind ik deze docu van ESPN de beste. Jammer dat Steve zelf niet aan het woord kwam…

  • Darch

   30 september 2011 at 00:19

   Eens. Maar zoals uit de docu zelf ook blijkt: hij gaat nergens op in – zelfs niet op boekdeals die goed kunnen zijn voor miljoenen. Siert ‘m ook weer.

 4. Neal

  30 september 2011 at 02:22

  Wat een docu echt. Zit hem nu al voor de tweede keer vandaag te kijken. En wat @Darch zegt klopt ook wel. Het siert Steve dat hij er zelf niet in te zien is..

 5. Sjoerd

  30 september 2011 at 22:38

  Toevallig (of niet) net uitgezonden op ESPN America. Schitterende docu. Siert hem inderdaad dat Steve verder nergens aan meewerkt. Moest er trouwens nog is bovenop komen na al dat leed waar hij voor ‘gezorgd’ heeft, dat ie nog ff er een paar centen aan kon verdienen…

  • Darch

   1 oktober 2011 at 02:24

   Nee, da’s geen toeval. Docu’s en films moeten doorgaans eerst worden uitgezonden op tv voor ze op YouTube komen 😉

   Docu was woensdagavond voor het eerst op ESPN. En donderdag al op SportAmerika. Inderdaad: whoa, dat is snel.

 6. Bozzie

  1 oktober 2011 at 14:07

  Indrukwekkende docu die nog maar eens aangeeft hoe het leven van toevalligheden aan elkaar hangt. Een paar man gaan voor de bal, het is precies zoals men zegt: blaast de wind een fractie anders, had die documentaire als ondertitel de naam van iemand anders gedragen. En dan die error van A-Gon. In mijn herinnering was die niet zo erg, maar hij was vreselijk. Die error kost de Cubs game 6.

 7. Jules Zane

  2 oktober 2011 at 00:31

  Ik snap echter niet dat hij niet die miljoenen aanneemt om zijn verhaal te doen. Als je toch iets moet maken van zo’n ellendige samenloop van omstandigheden. Verder wat Bozzie zegt; die blunder van A-Gon is echt verschrikkelijk en eigenlijk onvergeeflijk. A-Gon leidt het einde van de Cubs in deze serie royaal in, niet de actie van Bartman.

  • Darch

   2 oktober 2011 at 01:41

   Ik denk dat we ons nauwelijks kunnen voorstellen hoe traumatisch die ervaring moet zijn geweest: eerst een volledig stadion dat zich agressief tegen hem keert en hem dreigt te lynchen, en vervolgens nog eens de media er overheen.

   Hij heeft nu een anoniem bestaan, maar zodra hij zijn ervaring op wat voor manier dan ook exploiteert is dat natuurlijk afgelopen. En er hoeft maar een malloot te zijn die er aanstoot aan neemt, en hem wat aandoet…